Zondag activiteiten NPK 2020

Net zoals voorgaande jaren worden er op de zondag van het NPK een viertal activiteiten aangeboden waar je als patrouille aan mee kunt doen. Drie van de activiteiten zijn hetzelfde als voorgaand jaar, namelijk; Hike, Mega Ploeter Power Race en de Marne Playstore. De vierde activiteit, de BikeHike (Elementen) is de vervanger van de vlottentocht.

Inschrijven:

In het inschrijfformulier van NPK zitten de vier keuzes, hieronder de link naar de postzending.

Postzending Zondag activiteiten 2020

Tijdens de voorjaarskoempoelan krijgt iedere patrouille te horen voor welke activiteit ze zijn ingedeeld. Zo heeft iedere patrouille nog voldoende tijd om eventuele voorbereiding te treffen voor de activiteit.

LET OP! Het is niet mogelijk om op de koempoelan of het NPK zelf nog te wisselen van activiteit.

Vragen?

Algemene vragen: Ivo Overbeeke @: ioverbeeke@gmail.com

Activiteit 1: Hike                                                                                   

Korte omschrijving

Net zoals andere jaren is het voor de scouts mogelijk om een hike te gaan lopen. De hike wordt gelopen door het juist uitvoeren van diverse bekende routetechnieken. Tijdens de hike komt de patrouille langs een vijftal posten, waarop verschillende opdrachten/ spellen voltooid moeten worden om punten te behalen.

Patrouilles kunnen tijdens de hike hun eigen lunchpakket nuttigen.

Na afloop van de hike, maakt de patrouille gezamenlijk een logboek, met daarin een verslag van de dag.

Wat wordt er van de patrouille verwacht?

 • Beheersing van diverse routetechnieken

 • Het hebben van een kaarthoekmeter en kompas

 • Het hebben van een logboek, eventueel in thema gemaakt

Tijdspad

Dag activiteit 10.30 uur t/m 16.00 uur

Logboek

Aan het eind van de hike, dient elke patrouille in zijn logboek te schrijven, met daarin een verslag van de activiteit. Deze wordt zondagavond 20:00u ingeleverd.
Het logboek wordt op de volgende punten beoordeeld: Zelfgemaakt, uniek, thema, volledigheid, algemene indruk, voorstellen patrouilleleden (max 1 a4), groepsnaam, patrouillenummer, patrouillenaam.

Let op! Andere jaren werd er van de patrouille verwacht ook een aantal opdrachten te maken in het logboek, dit is niet meer van toepassing.

Minimaal en maximaal aantal patrouilles die kunnen deelnemen

Minimaal: 10 patrouilles Maximaal: Geen

Puntenoverzicht

 • Posten 30

 • Logboek 10

 • Algemeen 10 (hele route gelopen, noodbrief dicht, op tijd binnen

  / afgemeld)

Contact:

ioverbeeke@gmail.com

Activiteit 2: Elementen – BikeHike

Korte omschrijving

Tijdens het negentigste NPK zal het onderdeel Elementen van de Zondag 2.0. van vlottentocht veranderen naar een fietshike.

De hike wordt gefietst (c.a. 30km) door het juist uitvoeren van diverse bekende routetechnieken. Tijdens de BikeHike komt de patrouille langs een vijftal posten, waarop verschillende opdrachten/ spellen voltooid moeten worden om punten te behalen.

Patrouilles kunnen tijdens de hike hun eigen lunchpakket nuttigen.

Wat wordt er van de patrouille verwacht?

 • Beheersing van diverse routetechnieken. Vergelijkend met de hike.

 • Het hebben van een kaarthoekmeter en kompas.

 • Het hebben van minimaal twee mobiele telefoons/smartphones met

  beltegoed/abonnement. Bellen en sms’en volstaat. Deze dienen enkel als veiligheidsmiddel en worden niet gebruikt voor routetechnieken of spelelementen.

 • Het hebben van een fiets die voldoet aan de veiligheidseisen van de Scoutsstaf voor ieder lid van de patrouille (zie onder).

 • Het hebben van een logboek met verwerking van de fietscheck.

Veiligheid

Zichtbaarheid

We verwachten van de patrouilles dat ze een compleet uniform + reflecterend hesje dragen. Bij slecht weer het hesje over de jas.

Fietscontrole

Voorafgaand aan het NPK verwachten we dat de fietsen tijdens een reguliere opkomst een veiligheidscheck hebben gehad. We verwachten dat de fietsen voldoen aan de fietscheck van VVN (zie volgende pagina). De fietscheck moet met foto’s verwerkt worden in het logboek.

Pech onderweg

Bij pech onderweg is het in eerste instantie aan de patrouille zelf om voor de reparatie te zorgen. Elke patrouille dient een fietspomp + reparatiekit mee te nemen. We verwachten dat de scouts weten om te gaan met de reparatiekit.

Bezemwagens

De Scoutsstaf rijdt met twee bezemwagens rond. Patrouilles kunnen deze bereiken door het nummer in de noodbrief te bellen.

Tijdspad

Dagactiviteit van 10.30 t/m 16.00

Logboek

Aan het eind van de BikeHike dient elke patrouille in zijn logboek te schrijven met daarin een verslag van de activiteit en de fietscheck (met foto’s). Deze wordt zondagavond voor 20:00 uur ingeleverd.

Fietsenstalling

Parkeren op het eigen kampterrein. Fietsen dienen staand geparkeerd te worden.

Minimaal en maximaal aantal patrouilles.

 • Minimaal aantal patrouilles ingeschreven: 10

 • Maximaal aantal patrouilles ingeschreven: 40

Puntenoverzicht

 • Posten 30

 • Logboek 10

 • Algemeen 10 (hele route gefietst, noodbrief dicht, op tijd binnen /

  afgemeld)

Contact

ioverbeeke@gmail.com

Fietscheck op basis van VVN

 1. Het stuur zit goed vast.

 2. De bel is goed te horen.

 3. De handvatten zitten goed vast aan het stuur en zijn heel.

 4. De rem werkt goed. Uitsluitend handremmen? Dan moeten beide remmen goed werken. Indien van toepassing: de remblokjes zijn niet versleten.

 5. De spaken in beide wielen zitten goed vast en er zijn geen ontbrekende spaken.

 6. Zijreflectie: De banden hebben cirkelvormige reflectie of er zitten witte of gele reflectoren aan de wielen, minimaal 1 per wiel.

 7. De banden zijn goed opgepompt.

 8. Het zadel zit goed vast.

 9. Het zadel is op de juiste hoogte ingesteld.

 10. De trappers zijn voldoende stroef.

 11. De ketting is goed afgesteld; niet te slap, niet te strak. Tip: Heb je een open kettingkast en draag je een wijde broek? Gebruik dan een broekclip of band, zodat de broek niet tussen de ketting kan komen.

 12. Er zit een rode reflector aan de achterkant van de fiets of geïntegreerd in het achterlicht.

Activiteit 3: Mega ploeter power race

Korte omschrijving

Het doel van de activiteit is om met je patrouille een route af te leggen op een outdoor parcours. De route start vanaf één locatie en zal m.b.v. aanwijzingen langs een aantal onderdelen van het parcours gaan.

De patrouilles zullen in twee sessies over het parcours gaan, waarna er twee finales zullen volgen. Elke patrouille legt het parcours twee keer af.

Punten zijn te behalen op de tijd die een patrouille nodig heeft om het parcours af te leggen en op samenwerkingsopdrachten

Als de patrouille niet aan de beurt is, kan de patrouille extra punten behalen door het doen van samenwerkingsopdrachten, aanmoedigen of contact leggen met andere scouts. Ook kunnen de patrouilles in deze tijd hun eigen lunchpakket nuttigen.

Wat wordt er van de patrouille verwacht?

 • Met snelheid en behendigheid het parcours samen met je patrouille afleggen.

 • Samenwerkingsopdrachten te voltooien. De opdrachten kunnen plaatsvinden wanneer de patrouille niet aan de beurt is.

 • Oude kleding en oude schoenen dragen

Tijdspad

Middagactiviteit: afhankelijk van de starttijd van de patrouille is de patrouille vanaf 11.30 of 12.30 t/m 16.00 uur op pad. Op het NPK worden de starttijden bekend gemaakt.

Logboek/samenwerkingsopdrachten

Elke patrouille neemt een draagbaar naamschild/vaantje mee, welke ook meegenomen dient te worden over het parcours. Maximale afmetingen van het vaantje/schild: 40x40cm. Op dit vaantje/schild staat in ieder geval vermeld: patrouillenaam + nummer en scoutinggroep. Na afloop van de activiteit wordt het vaantje/schild afgegeven bij de staftent op het scoutsterrein voor beoordeling. De samenwerkingsopdrachten zijn doe-opdrachten tijdens de activiteit en vragen geen verdere voorbereiding.

Minimaal en maximaal aantal patrouilles die kunnen deelnemen

Minimaal: 10 patrouilles Maximaal: 40 patrouilles

Punten

• Tijd 35 • Samenwerkingsopdrachten 15

Contact

ioverbeeke@gmail.com

Activiteit 4: Marne play store

Korte omschrijving

De Marne Playstore is één grote verzameling van korte uitdagende spellen, waarbij zowel kennis als kunde worden getest. Patrouilles trekken via de smartphone app ‘Actionbound’ van cluster (groepje van 3 posten) naar cluster, waarbij je tussen de clusters door ook nog eens (logboek)opdrachten uitvoert in de Actionbound app. Je verdient als patrouille dus niet alleen punten met het uitvoeren van de posten, je beantwoordt in de app ook allerlei quizvragen en levert digitaal logboekopdrachten aan.
Lever je een super origineel logboek tekstje aan? Dan krijg je extra punten! Vind je speciale QR-codes? Dan verdien je extra punten! Natuurlijk is tijd ook in dit spel weer erg belangrijk. Des te sneller je namelijk nieuwe clusters vindt, des te meer spellen je op deze dag kunt spelen!

De afstanden tussen de clusters zijn kort. De spellen op de posten zijn te vergelijken met de breinbrekers en behendigheidsspellen uit programma’s als Expeditie Robinson en Wie is de Mol. Patrouilles spelen afwisselend tegen andere patrouilles of tegen de klok.

Wat wordt er van de patrouille verwacht?

 • Iedere deelnemende patrouille heeft 1 smartphone (met werkende gps en het besturingssysteem Android, Ios, APK) tot zijn beschikking. De Actionbound app is voorafgaand aan het NPK op deze telefoon geïnstalleerd.

 • Ook heeft iedere deelnemende patrouille een powerbank en regendicht outdoor tasje/ telefoon-etui.

 • De oudsten in de patrouille kunnen omgaan met smartphones. Het gebruik van de smartphone is op eigen risico, dus check ook de verzekeringsvoorwaarden goed. Bij voorkeur wordt een oudere telefoon gebruikt die speciaal voor de activiteit door de leiding of een ouder beschikbaar is gesteld. Water en hoogtes worden gemeden bij de spellen en route.

 • De hele patrouille vindt het leuk om Expeditie Robinson/ Wie is de Mol-achtige spellen te spelen en raadsels op te lossen.

 • De hele patrouille heeft goede loopschoenen.

Tijdspad

Middag activiteit. Afhankelijk van de starttijd zijn patrouilles onderweg tussen ongeveer 11.30 – 15.00 en 12.30 – 16.00.

Logboek

Patrouilles hoeven geen los logboek aan te leveren. Door middel van opdracht die in de Actionbound app verschijnen, worden verschillende tekstjes en foto’s aangeleverd die samen een digitaal logboek vormen. Deze wordt aan het eind van het spel geüpload bij de staf.

Minimaal en maximaal aantal patrouilles die kunnen deelnemen

Minimaal: 10 patrouilles Maximaal: Geen                                                                                                                                     

Puntenoverzicht

 • Posten 40

 • Opdrachten 10

Contact

ioverbeeke@gmail.com