Kampeervaardigheid

Op zaterdag, zondag en maandag komen leden van de kampeervaardigheidscommissie langs om de gebouwde keukens, tenten en pionierobjecten te beoordelen. Hierbij wordt gekeken naar o.a. degelijkheid, inventiviteit en netheid. Niet alleen in de keukens maar op het gehele kampterrein. Ook wordt gekeken naar de terreinindeling en plaatsing van het chemisch toilet. Plaats deze als eerste in overleg met de subkampleiding zodat je niemand overlast hoeft te bezorgen.

Kampeerstandaard

Voor elke deelnemende afdeling bestaat er de uitdaging om op een zodanig goed niveau te kamperen dat daarvoor de Kampeerstandaard wordt uitgereikt. De eisen aan deze Kampeerstandaard staan vermeld in het kampeervaardigheidsboekje. 

Advies
De kampeervaardigheidscommissie is er niet alleen om te beoordelen hoe het kampeerniveau is, maar kan ook benaderd worden om advies te geven tijdens de voorbereiding en de opbouw. Heb je vragen, dan kan je ons mailen (kampeervaardigheid.explorerstaf@noordelijkpinksterkamp.nl) of aanspreken wanneer je ons ziet tijdens een koempoelan of het kamp zelf.

Primitief kamperen
Op het NPK staat primitief kamperen centraal. Het is de uitdaging om met minimale middelen een leuk, goed en mooi kamp neer te zetten. Koken op houtvuur en het bouwen van een keuken horen hier uiteraard bij. Innovatie en creativiteit spelen voor de explorers een belangrijke rol.

Tafelvuur en stookhout
Voor de veiligheid worden een aantal eisen gesteld aan een tafelvuur.
– Maak je tafelvuur groot genoeg zodat er geen brandend hout van af kan vallen.
– Het vuur moet zich minimaal 50 cm van de grond bevinden (let op: dit gaat om het vuur en niet om de constructie). Dit geld took voor de gasbranders voor de koffie, thee en afwaswater.
– Je moet onder de constructive door kunnen kijken.
– Er mag pas gestookt worden op een tafelvuur wanneer de kampeervaardigheidscommissie de constructive heeft goedgekeurd.
Vanwege het primitief kamperen wordt er tijdens het NPK niet in vuurtonnen gestookt.

Op het kampeerterrein is geen sprokkelhout aanwezig om iedereen op houtvuur te kunnen laten koken en kampvuren te houden. Al het brandhout dat een afdeling denkt nodig te hebben moet zelf meegenomen worden. Let er wel op dat het hout dat overblijft ook weer mee terug genomen dient te worden.

Rode draad

Met de “rode draad” kunnen afdelingen punten verdienen zowel voor, als tijdens het NPK. Elk jaar wordt een thema voor de “rode draad” gekozen waaraan extra aandacht wordt besteed

Dit jaar (2019) is het thema van de “rode draad” Deutsche Gründlichkeit & Pünktlichkeut.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Bescherming van bijlen en zagen
  • Houdbaarheid van eten
  • Positionering palen
  • Licht in de materiaaltent

Voor een uitgebreide uitleg, kijk in het kampeervaardigheidsboekje. (KpvBoekje2017)

Kampeervaardigheidsboekje

Als je nog meer wilt weten kan je het kampeervaardigheidsboekje downloaden. Kijk hiervoor even bij het menu Downloads voor de laatste versie. Hierin staat alle informatie die je nodig hebt.