Kampregels NPK

Het Noordelijk Pinkster Kamp (NPK) staat voor een weekend lang plezier maken met scouts van alle leeftijden waarbij verbinding, ontmoeting en vriendschap centraal staan. Het is een primitief kamp waarbij uitdaging wordt geboden in sport, spel, creativiteit en het toepassen van scoutingtechnieken.

Deze kampregels zijn opgesteld om de ordelijke gang van zaken en de veiligheid te borgen en te voldoen aan de voorwaarden die aan ons worden gesteld aan ons verblijf in de Marnewaard. Door het NPK terrein te betreden gaat men akkoord met deze kampregels. Bij het niet houden aan de kampregels of aanwijzingen van de kampstaf kunnen deelnemers van het terrein worden verwijderd. In situaties waarin de kampregels niet in voorzien, besluiten de hoofdleiders wat wel en niet is toegestaan, deze besluiten zijn bindend. De organisatie kan niet aansprakelijk worden gesteld voor schade of letsel op het eigen kampterrein.

˘ Deelname en verantwoordelijkheden
Alle deelnemers aan het NPK zijn lid van Scouting Nederland. Dit mede in verband met de verzekeringen (aansprakelijkheid en ongevallen) die horen bij het lidmaatschap. Het NPK hanteert het beleid dat minimaal één begeleider per speltak over een kamperkenning beschikt. Groepen zonder erkenning kunnen alleen na overleg met de desbetreffende speltakstaf worden toegelaten.
Kaderleden worden geacht een accuraat overzicht beschikbaar te hebben van persoonsgegevens van hun jeugdleden.

˘ Terrein en flora en fauna
Om de natuur minimaal te belasten betreden we alleen de toegestane gebieden. We blijven op het gemaaide kampterrein, op de paden en blijven uit de buurt van nesten, holen en rustplaatsen voor wild. Het bezoeken van het oefendorp is ten strengste verboden.

˘ Nachtelijke stilte
Op het NPK is tussen 23.00 uur en 07.00 uur nachtelijke stilte van toepassing. Binnen deze tijden is het produceren van mechanisch geluid door deelnemers niet toegestaan. Vanuit het programma kan hier door de organisatie van worden afgeweken.

˘ Aankomst en vertrek
Er is de mogelijkheid om groepsmaterialen op donderdag vanaf 18:00u alvast op het terrein neer te zetten, echter mag er niet bij overnacht worden. Deelnemers zijn vrijdagmiddag welkom vanaf 16:00u. Vanaf dit tijdstip mogen groepen na het beschikbaar hebben van het chemisch toilet beginnen met opbouwen. Bij aankomst dienen groepen zich allereerst te melden bij hun eigen (speltak)staf, waar de groepen hun kampterrein aangewezen krijgen. Vervolgens dient een kaderlid van de speltak zich te melden bij de penningmeester.

Voor vertrek dienen groepen zich af te melden bij de (speltak)staf. Het terrein wordt samen met de (speltak)staf gecontroleerd, pas als deze akkoord geven mag een groep het terrein verlaten.

˘ Aanstootgevend of grensoverschrijdend gedrag
We hebben uiteraard respect voor en houden rekening met elkaar. Agressie of hinderlijk gedrag wordt niet getolereerd. Bij (vermoeden) van grensoverschrijdend gedrag wordt gehandeld overeenkomstig het protocol grensoverschrijdend gedrag van Scouting Nederland, zie www.scouting.nl. In geval van het plegen van strafbare feiten wordt aangifte gedaan bij de politie. In het geval van vernieling en/of diefstal van eigendommen van de organisatie, wordt aangifte gedaan bij de politie en wordt de schade verhaald op de dader(s).

˘ Roken, drugs en alcohol
Roken is alleen toegestaan op het eigen terrein. Voor het nuttigen van alcohol gelden de wettelijk vastgestelde leeftijdsgrenzen (18+) en is eveneens enkel toegestaan op eigen terrein of in de kruk.

Deelnemers (18+) die bij de Kruk naar binnen willen, zijn verplicht een polsbandje te dragen. Er is altijd één van de leiding nuchter aanwezig bij de deelnemende jeugdleden. Tijdens activiteiten en/of in aanwezigheid van minderjarige deelnemers zijn zowel alcoholconsumptie als roken niet toegestaan. Het bezit of gebruik van verdovende middelen (waaronder softdrugs) is verboden en leidt tot onmiddellijke verwijdering van het terrein.

˘ Caravans, campers en vouwwagens
Het is niet toegestaan om te kamperen in een caravan, camper of vouwwagen. Aanhangers moeten geparkeerd worden op de daarvoor bestemde parkeerplaats.

˘ Huisdieren
Huis- en andere dieren zijn tijdens het kamp niet toegestaan. Honden zijn (mits aangelijnd) welkom op de bezoekersdag.

˘ Gasflessen en vuurplaatsen
Grondvuren zijn tijdens het NPK niet toegestaan. Een vuurplaats heeft een minimale hoogte van 50cm. Het spreekt voor zich dat in verband met brandgevaar hoge vuren niet worden toegestaan. Zand voor vuurtafels wordt door het NPK gefaciliteerd, graven in de zandpaden is niet toegestaan. Kampvuren dienen te allen tijde onder toezicht te zijn met voldoende blusmiddelen (water en zand) binnen handbereik. Gasflessen en branders zijn toegestaan mits het een goedgekeurde installatie betreft. Let er op dat gasslangen niet over de datum zijn. Vuurwerk is ten strengste verboden.

˘ Brandhout
Groepen dienen zelf hun brandhout mee te nemen naar het NPK. Het is niet toegestaan om bomen te kappen of hout te sprokkelen op en rond het NPK-terrein. Stoken van pallethout, hout met verf en of spijkers is niet toegestaan. Houtskool en asresten mogen niet worden gedumpt in het bos maar moet weer mee retour worden genomen of in afgesloten vuilniszakken naar het afval worden gebracht.

˘ Water
Op het terrein zijn aftapplaatsen voor water. Bij deze waterpunten mag niet worden gespeeld, gewassen en/of worden afgewassen. Het is niet toegestaan om zelf meegebrachte slangen hierop te bevestigen. Op diverse plaatsen blijven de kranen licht stromen ter voorkoming van legionellagroei. Douches zijn niet toegestaan op het NPK, tenzij gefaciliteerd door de organisatie.

˘ Toilet
Elke groep is verplicht een chemisch toilet te gebruiken. Groepen dienen zelf zorg te dragen voor alle benodigdheden. Wildplassen en wildpoepen is niet toegestaan. De porta potti’s moeten geleegd worden op de daarvoor aangewezen leegplaatsen, elders op het terrein legen is ten strengste verboden. Speciale aandacht dat deze leegplaatsen enkel bedoeld zijn voor uitwerpselen. Het is verboden handschoenen, maandverband enz. in deze leegplaatsen te dumpen.

˘ Accu’s, aggregaten en zonnepanelen
Het gebruik van accu’s en aggregaten, zonnepanelen etc. is niet toegestaan.

˘ Beeld en geluidsopnames
Tijdens het NPK kunnen opnames gemaakt worden. Alle deelnemers en bezoekers van het NPK geven door middel van hun inschrijving toestemming aan de organisatie om video en fotobeelden te verveelvoudigen en/of openbaar te maken of nemen vooraf contact op met de organisatie.

˘ Vliegeren en drones
Het gebruik van vliegers en drones op de Marnewaard is niet toegestaan. Hier kan door de organisatie van worden afgeweken.

˘ Afval
Afval dient gescheiden te worden in drie afvalsoorten, namelijk glas, papier en restafval. Restafval dient te worden aangeboden in stevige gesloten vuilniszakken, kapotte vuilniszakken worden niet meegenomen. Glas en papier kunnen los van elkaar worden aangeboden bij de afvalwagens. Het is niet toegestaan afval bij de afvalhalte neer te zetten, deelnemers behoren te wachten totdat dit wordt opgehaald. Themamateriaal moet na afloop van het kamp weer mee naar huis worden genomen. Het is niet toegestaan zelf afval in de centrale afvalcontainers te storten.

˘ Vervoer
Voor het brengen en halen van deelnemers en/of materiaal dient men zich te houden aan het verkeerscirculatieplan. Auto’s, tractoren, motoren, aanhangers en eventuele containers dienen na het brengen het terrein te verlaten of gestald te worden op het daarvoor bestemde parkeerterrein.

Op het kampterrein wordt maximaal 10 km per uur gereden. Het kampterrein is militair terrein, echter hier gelden de normale verkeersregels. De marechaussee mag en kan bekeuren. Fietsen zijn op het NPK niet toegestaan.

NPK is een auto- en fietsvrij kampterrein, daarom geldt er vanaf zaterdagmiddag 13:00u tot maandagmiddag 17:00u op het terrein een rijverbod. Uitzondering hierop zijn een beperkte groep deelnemers met duidelijk zichtbare rijontheffing.

˘ EHBO
Iedere deelnemende groep is verplicht een complete verbanddoos mee te brengen om kleine verwondingen zelf te behandelen. Advies is om deze aan te vullen met tekentang. De Aortastam bestaat uit gediplomeerde EHBO’ers. Bij een bezoek aan de EHBO wordt altijd een verslag meegegeven waarop staat beschreven wat de bevindingen waren en welke behandeling heeft plaatsgevonden. Leiding en ouders/verzorgers zijn te allen tijde vrij om het opgedane letsel verder te laten beoordelen/behandelen bij een dokterspost of een eerste hulp van een ziekenhuis.

Naast onze standaard zorg voor de natuur als scout letten we tijdens het NPK ook op:

4 Groene Kampregels

  • We blijven op het gemaaide kampterrein en op paden
  • We betreden afgezette gebieden niet
  • We blijven uit de buurt van nesten, holen, rustplaatsen van wild
  • We houden ons aan aanwijzingen van de staf